Δημοκρατία κέκληται 1821 – 2021 (1ο Επεισόδιο)

«200 χρόνια Ιστορίας, Εθνικών Συνελεύσεων, Συνταγματικής και Κοινοβουλευτικής Αντιπροσώπευ­σης»

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει -για πρώτη φορά στην Ελλη­νική Τηλεόραση- ολοκληρωμένη την πολιτική, Συνταγματική και Κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.

Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ 10 επεισοδίων, που φιλοδοξεί να αποτελέσει αντικείμε­νο γνώσης για όλους του Έλληνες αλλά και πολύτιμο επιστημονικό υλικό για κάθε ενδιαφερό­μενο.

Υπεύθυνος για την επιμέλεια της ιστορικής καταγραφής των γεγονότων, την αρχειακή έρευνα, την οργάνωση, τον συντονισμό και την παρουσίαση της σειράς είναι ο δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας.

Μέσα από το κάθε επεισόδιο καταγράφεται η ιστορική πορεία του Έθνους, αναδεικνύεται η διαχρονική αξία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας, ο ρόλος και ο ιστορικός πλούτος των βουλευτηρίων και των εθνοσυνελεύσεων και προβάλλονται οι χώροι που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της Νεότερης Ιστορίας μας.

¨ 58 εξειδικευμένοι επιστήμονες της Ακαδημαϊκής κοινότητας υποστήριξαν το εγχείρημα, προσδίδοντάς του υψηλό διεπιστημονικό κύρος.

¨ 47 εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, δημοσίων υπηρεσιών, στάθηκαν πολύτιμοι αρω­γοί, διευκολύνοντας την πρόσβασή μας σε ιστορικά αρχεία, κτήρια, χώρους.

Πυρήνας της καταγραφής και της αφήγησής μας είναι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από το 1821 έως τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, στα οποία, όμως, προσδώσαμε αφηγημα­τικά στοιχεία, δομώντας μια αφήγηση γλαφυρή, που μπορεί να μας μιλήσει πιο πειστικά για την ιστορία. Το πώς έγιναν τα γυρίσματα, τα πλάνα, η ροή των αφηγήσεων, η λυρικότητα, εντέλει, της εικόνας σε κάνει να θυμάσαι τη γοητεία του κινηματογράφου.

Ένα από τα στοιχεία που διακρίνουν αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ είναι ότι τα γυρίσματα πραγ­ματοποιήθηκαν στο φυσικό ιστορικό τους περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτό το τηλεοπτικό μας συνεργείο διένυσε 6.587 χιλιόμετρα. Τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στο μοντάζ δομήθηκε ένα καλλιτεχνικό-αφηγηματικό περιβάλλον που όχι μόνο δεν παραποίησε τα ιστορικά γεγονότα αλλά με το συνδυασμό των δυνάμεων του λόγου (αφήγηση, συνεντεύξεις), της μουσικής και της εικόνας, δηλαδή με το συνδυασμό λογικής, συναισθήματος και αισθητικής, τα απέδωσε με αξιο­σημείωτο ρεαλισμό.

Σκηνοθεσία: Τάϊνα Γρηγοριάδου

Μουσική: Ο βραβευμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός

 

1ο Επεισόδιο

Μας τιμά ο εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, υπογραμίζει πως ενώ στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, κυριαρχούσε αυστηρά το μοναρχικό πολιτειακό πρότυπο, οι Έλληνες επέλεξαν ως πολίτευμά τους την κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Ο καθηγητής και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής κ. Κώστας Μαυριάς τονίζει ότι «το πολίτευμα της άμεσης δημοκρατίας είναι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου, αποκλειστική επινόηση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού». Ο Ομότιμος καθηγητής Νομικής (ΑΠΘ) κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος μιλάει για τους επικριτές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. «Μέσα από πολλές περιπέτειες αλλά πάντοτε με τη δύναμη την ψυχική του λαού αυτού να ξαναφτιάχνει το κράτος του έχουμε κατορθώσει σήμερα να είμαστε στην καρδιά των πολιτισμένων λαών της Ευρώπης» λέει ο καθηγητής κ. Σπύρος Φλογαϊτης ενώ ο καθηγητής κ. Πασχάλης Κητρομηλίδης αναφερόμενος στα Συντάγματα επισημαίνει ότι «με τα συντάγματα της επανάστασης έχουμε το κεκτημένο της αντίληψης της νομιμότητας, η οποία συνδέεται με τη συνταγματική διακυβέρνηση και με την κατοχύρωση των ελευθεριών». Ο καθηγητής κ. Γιώργος Κασιμάτης κάνει λόγο για τα απελευθερωτικά κινήματα στην ανατολική Ευρώπη λέγοντας ότι «αυτά ξεκίνησαν αμέσως μετά τη Γαλλική επανάσταση και μεταξύ αυτών πρωτοστάτησε το ελληνικό». «Την περίοδο που ξεκινάει η ελληνική επανάσταση το οθωμανικό κράτος, εναντίον του οποίου στρέφεται, είναι μια πολυθρησκευτική μοναρχία η οποία, όμως, έχει πια εξασθενημένη κεντρική διοίκηση» τονίζει ο καθηγητής κ. Παρασκευάς Κονόρτας για να σημειώσει η καθηγήτρια κ. Αιμιλία Θεμοπούλου ότι «ο οθωμανικός στρατός αδυνατεί να αντιμετωπίσει στην, παρούσα φάση μόνος του, την ελληνική επανάσταση και γι΄ αυτό ζητάει τη βοήθεια των Αιγυπτίων». Η Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ θα υποστηρίξει ότι «η ελληνική επανάσταση αλλάζει το χρώμα και τη φυσιογνωμία των Ευρωπαίων. Από περιηγητές που ήταν πρώτα και αρχαιοκάπηλοι γίνονται φιλέλληνες» και η καθηγήτρια κ. Αθανασία Μπαλτά θα τονίσει εμφατικά πως «είναι συναρπαστική η ιστορία του κοινοβουλευτισμού. Η θέσπιση των κοινοβουλευτικών θεσμών στην Ελλάδα είναι πολύ πρωϊμότερη απ΄ ότι σε άλλα κράτη της Ευρώπης».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο