Ευαγγελιακά ή Ευαγγελικά

«Ταραγμένες στιγμές της Ελληνικής πολιτικής Ιστορίας»
Ευαγγελιακά ή Ευαγγελικά. 8 Νοεμβρίου 1901

Με τις «Κοινοβουλευτικές Ιστορίες», που παρουσιάζω στο κανάλι της Βουλής, γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν, στην Ελλάδα του 19ου και του 20ου αιώνα, όπου καταγράφονται τα πρώτα σημαντικά πολιτικά γεγονότα στη ελεύθερη Ελλάδα.

Αυτά τα γεγονότα, στο νέο κύκλο επεισοδίων ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ταραγμένες στιγμές της Ελληνικής πολιτικής Ιστορίας» επιχειρούμε να εξιστορήσουμε ή να υπενθυμίσουμε, θεωρώντας σε κάθε περίπτωση ότι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ευρύτερου πλαισίου του ιστορικού πολιτικού σκηνικού.
Μετά από τα «Σκιαδικά», τα «Λαυρεωτικά», την υπόθεση «Πάρκερ», τα «Μουσουρικά», και τα «Πετσωματικά», συνεχίζουμε την εξιστόρηση στον εικοστό αιώνα με τα «Ευαγγελιακά» ή «Ευαγγελικά».
Δυστυχώς και η ανατολή του 20ου αιώνα, βρήκε την Ελλάδα να συνεχίζει να βιώνει αιματηρές συγκρούσεις. Αυτή τη φορά, αφορμή υπήρξε ένα ζήτημα θρησκευτικού, χαρακτήρα.
Μια σύγκρουση, η οποία προκάλεσε σοβαρότατη πολιτική κρίση με άμεση συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης Θεοτόκη, παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας και παραίτηση του Μητροπολίτη Προκόπιου.
Η ιστορία αρχίζει το 1898, ένα χρόνο μετά τον εξαντλητικό για τη Χώρα ελληνοτουρκικό πόλεμο. Η βασίλισσα Όλγα, αποφασίζει και αναθέτει στη γραμματέα της Ιουλία Σωμάκη τη μετάφραση του Ευαγγελίου σε γλώσσα που – όπως είπε – πρέπει να διαβάζεται από το λαό.
Όπως έχει καταγραφεί τότε στις εφημερίδες, «συλλαμβάνει την ιδέα» όταν επισκεπτόμενη τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του πολέμου αντιλαμβάνεται ότι η τότε εγκεκριμένη μετάφραση των «εβδομήκοντα» ελάχιστα γίνεται κατανοητή από τους περισσότερους ασθενείς και τραυματίες του πολέμου.
Με αφορμή λοιπόν στη συνέχεια τη δημοσίευση από την εφημερίδα «Ακρόπολις» των Ευαγγελίων, μεταφρασμένων ή μεταγλωττισμένων θα λέγαμε ή ακόμα και παραφρασμένων, κατά την τρέχουσα τότε άποψη, στη δημοτική γλώσσα , φοιτητές κυρίως αλλά και απλός κόσμος, ξεχύθηκαν στους δρόμους με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά επεισόδια με πολλούς νεκρούς και τραυματίες…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο