Παρουσίαση 33ου βιβλίου του Κ.Μπούρα.

Οι εκδόσεις Αγγελάκη παρουσιάζουν το 33ο βιβλίο του Κωνσταντίνου Μπούρα

25 Προσευχές αδύναμων όντων (το καθένα προς το δικό του “θεό”)

Το Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου, 19:30, στην 47η Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο.

Θα μιλήσουν:

Ο δημοσιογράφος Τάκης (Παναγιώτης) Κάμπρας,

Ο ποιητής και ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης κι

Ο Καθηγητής-συγγραφέας Δημήτρης Τζουμάκας

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Μάνος Χατζηγεωργίου, Φιλιώ Τριανταφυλλίδου. Θα επακολουθήσει συζήτηση.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Κωνσταντίνος Μπούρας.

47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο,
Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου

Η Ομιλία μου κατά την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Μπούρα, “”25 Προσευχές αδύναμων όντων (το καθένα προς το δικό του “θεό”)””, στο Ζάππειο, Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2018.

Η ποιητική φαντασία όταν συνδυαστεί με την ενσυναίσθηση, με την έννοια του Δικαίου και με την Φιλότητα, την Αλληλεγγύη και την Αγάπη εν τέλει, δίνει καρπούς ώριμους κι αισθητικούς. «Ποιητική αδεία», ο δοκιμασμένος πια στην τέχνη του Λόγου Κωνσταντίνος Μπούρας οραματίζεται τα μικρά ταπεινά κι’ αδύναμα ζωάκια να προσεύχονται κάθε βράδυ και κάθε πρωί σε έναν θεό που έχει, φυσικά, τη μορφή τους και να του ζητούν – τι άλλο – προστασία, χαρά, υγεία, ευτυχία, ασφάλεια.
Ό,τι ακριβώς λείπει από την ταραγμένη εποχή μας.
Η πολιτισμική μετάβαση σε μια καινούργια Αναγέννηση μπορεί να εκλαμβάνεται προσωρινώς ως Κρίση, σηματοδοτεί όμως ένα ελπιδοφόρο άνοιγμα στο Μέλλον, που θα είναι – σύμφωνα με τον ποιητή – φωτεινό, δίκαιο, συμβατό με τα ιδανικά τού Διαφωτισμού: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Η αίσθηση ότι όλα τα όντα πάνω στη Γη συναποτελούν έναν ζωντανό οργανισμό που για να λειτουργεί αρμονικά κάθε μέρος πρέπει να σέβεται και να υπηρετεί το Άπαν δεν είναι απλώς μία (ακόμα) ολιστική ονειροφαντασία, αλλά ένα αίτημα των καιρών και μια πρόκληση βεβαίως.
Αυτό το «συνανήκειν», η πεποίθηση πως «όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε» είναι ιδιαίτερα αισθητή σε περιόδους αναταραχών, υφέσεων, συρράξεων κι αυξημένης ανασφάλειας. Το Συλλογική Ασυνείδητο μαζεύεται μέσα στο καβούκι του κι αναζητά βοήθεια, στήριξη και συμπαράσταση από τους διπλανούς του.
Όταν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ή δεν γίνεται αντιληπτό, η Ανθρωπότητα καταφεύγει στο χώρο του Φαντασιακού (κι εδώ έγκειται η χρησιμότητα και η λειτουργία της Τέχνης, ειδικά της Λογοτεχνίας): μέσα σε διαρκώς ανανεούμενα μυθικά πλαίσια, ο Άνθρωπος πρωτοτυπεί δημιουργώντας είδωλα και ανακλάσεις της ανασφάλειάς του στον καθρέφτη του Χρόνου έτσι ώστε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ηρεμία και γαλήνη που θα του εξασφαλίσουν την πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και παγκόσμιων περιστατικών που ξεφεύγουν από τα στενά ιδιωτικά του πλαίσια.
Αυτά τα κείμενα, εκτός από την προφανή δραματικότητά τους (μπορούν να παιχτούν στο θέατρο χωρίς καμία άλλη επεξεργασία) διαθέτουν ένα πηγαίο χιούμορ και μια δημιουργική αισιοδοξία που διαπερνάει τον αναγνώστη και του επιτρέπει να γίνει παραγωγικός, ειρηνικός με τον εαυτό του και με τους άλλους, συμβατός με τις κοσμικές ενέργειες, ανθεκτικός στις πάσης φύσεως επιβλαβείς συμπαντικές ακτινοβολίες, που δεν είναι πάντα ανθρωπογενείς.
Διότι ο ποιητής Κωνσταντίνος Μπούρας έχει ένα σαφές όραμα, μια απολύτως διακριτή κοσμοθεωρία και μια τεκμηριωμένη φιλοσοφική στάση ζωής: πιστεύει στη συλλογικότητα, στην κοινωνικότητα, στη φιλότητα, στην Αγάπη, στην αλληλεγγύη, στην κατανόηση των άλλων, αφού κατανοήσουμε πρωτίστως τον εαυτό μας.
Πιστεύει επίσης, – όπως προδίδουν τα γραπτά του – πως δεν πρέπει να ερμηνεύουμε το Σύμπαν και τον κόσμο γύρω μας με σολιψιστικό τρόπο: ο Άνθρωπος δεν είναι το κέντρο των πάντων κι ο άπειρος απέραντος Κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω του.
Δεν είναι περισσότερο σημαντικός για τη Ζωή από τα άλλα ζώα και τα φυτά. Δεν έχει το δικαίωμα να σκοτώνει στο όνομα της απληστίας, της βουλιμίας και του ατομικισμού του.
Κάθε ζωούλα είναι διακριτή, σεβαστή, πολύτιμη και λειτουργική μέσα στη μηχανή του κόσμου.
Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα κάτω από αυτό το λογοτεχνικό κέντημα, όπου εκτός από τα πτηνά, τα ερπετά, τα θηλαστικά και τα έντομα, παρελαύνει κι ο κατασυκοφαντημένος δημόσιος υπάλληλος, ο φτωχός που τρέμει το φυλλοκάρδι του κάθε που δεν μπορεί να βγάλει το μεροκάματο, αλλά και ο …πλούσιος που τρέμει μήπως χάσει τα περισσευούμενα συσσωρευμένα αγαθά και τα προνόμιά του.
Όλοι είναι το ίδιο έντρομοι, το ίδιο αξιολύπητοι, το ίδιο συμπαθείς εν τέλει. Γιατί αυτό είναι ένα ακόμα μήνυμα αυτού του πλούσιου σε εικόνες, ιδέες και ρυθμούς βιβλίου: «μην κρίνετε ίνα μη κριθείτε»…
Δεν χρειάζεται να προβαίνουμε σε μια διαρκή επαναδιευθέτηση των ορίων προκειμένου να αποκρούσουμε τους άλλους, γιατί δεν είναι οιωνεί εχθροί (όπως νομίζουμε μέσα στην ανασφάλειά μας) αλλά δυνάμει φίλοι.
Αυτή είναι και η «πολιτική» (με την ευρεία έννοια) θέση του ποιητή Κωνσταντίνου Μπούρα που διδάσκει μέσα από τον έντυπο και προφορικό λόγο του την Φιλότητα. Όταν θα πάψουμε να φοβόμαστε το σκοτάδι μέσα μας και τους άλλους έξω μας, τότε όλα θα μετατραπούν σε Φως γαληνό και τότε κάθε πόλεμος, κάθε σύγκρουση, κάθε σύρραξη θα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο απαραίτητο για την ενεργειακή ισορροπία του Κόσμου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο σοφός Ηράκλειτος ανακήρυξε τον Πόλεμο ως κινητήρια δύναμη των πάντων. Όμως εκτός από το Νείκος, το Μίσος, υπάρχει κι η Φιλότητα, η Αγάπη. Ο καθένας εφ’ ω ετάχθη. Κι ο Κωνσταντίνος Μπούρας είναι με το μέρος του Καλού κι Αγαθού.
Το συμπέρασμα από αυτό το καλοτυπωμένο κι επιμελημένο βιβλίο είναι πως τελικά το Φως θα καταυγάσει τα πάντα, και την τελευταία σκοτεινή γωνιά του Συλλογικού Ασυνείδητου, εκεί που κρύβονταν άλλοτε, παλιά, οι Λαιστρυγόνες, οι Κύκλωπες κι άλλα αποτρόπαια τέρατα, προϊόντα της τρομαγμένης φαντασίας των Ανθρώπων.
«Μην φοβάστε!!!», – μοιάζει σα να συμβουλεύει ο ποιητής Κωνσταντίνος Μπούρας -, η ζωή είναι ένα δώρο, μοναδικό κι ανεπανάληπτο, σε όλες τις εκφάνσεις του, ειδικά στις πιο ταπεινές.
Η μέλισσα, το σαμιαμίδι, το αγριοκάτσικο, το «αλογάκι της Παναγίας», η ακρίδα, το κουνούπι, η πεταλούδα έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς στην ευγνωμοσύνη για την ευτυχία να υπάρχεις στον πλανήτη Γη εδώ και τώρα. Είθε αυτή η ουμανιστική ουτοπία να γίνει πραγματική, είθε αυτή η δημιουργική αισιοδοξία να γίνει κολλητική και να διαδοθεί η υγιής διάθεση του Κωνσταντίνου Μπούρα να παλέψουμε όλοι μαζί για έναν καλύτερο κόσμο, στολίδι και κόσμημα, πηγή Γνώσης, χαράς κι έμπνευσης για τα παιδιά μας και για όλους τους ανθρώπους που θα έρθουν μετά από εμάς και θα μας θυμούνται ίσως με αγάπη για τη γενναιότητά μας και την αντοχή μας σε τόσες αντιξοότητες.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Η ποίηση μπορεί να γράφεται με Πι κεφαλαίο μόνον όταν είναι ανυψωτική κι απογειωτική, ανθρωπιστική και φιλάνθρωπος, δημιουργική κι αισιόδοξη, όταν εμφορείται από τα ιδανικά της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Ελευθερίας και της Αδελφότητας όλων των όντων πάνω στη γη. Και ο Κωνσταντίνος Μπούρας βαδίζει σταθερά κι αταλάντευτα εδώ και 31 χρόνια προς αυτό το φωτεινό δρόμο.
Άλλωστε το φωτίζουν τα τριάντα τρία (33) βιβλία, – η μέχρι τώρα συγκομιδή του – προϊόν της επικοινωνίας του με όλους εμάς, που αναζητούμε την Ειρήνη, τη Χαρά, την Ευδοκία.
Ας του ευχηθούμε λοιπόν να τα…χιλιάσει, γιατί στα εκατό είναι κοντά.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε με τόσο προσοχή.

Παναγιώτης Κάμπρας
[email protected][email protected]

Απο Bookia.gr

Η 2η ημέρα είναι γεμάτη ποίηση με παρουσιάσεις ποιητικών συλλογών και μελοποίηση.

⏺ Μαγδαληνή Θωμά, “Μες στη νύχτα του κόσμου”

Στη σκηνή Οδυσσέας Ελύτης παρουσιάστηκε από τις Εκδόσεις Βακχικόν, το μυθιστόρημα της Μαγδαληνής, “Θωμά Μες στη νύχτα του κόσμου”.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

◾ Δημήτρης Βαρβαρήγος (συγγραφέας)
◾ Νιόβη Ιωάννου (ποιήτρια)
 Δημήτρης Κανελλόπουλος (συγγραφέας, εκδότης περ. Οροπέδιο).

⏺ «Έρωτας είναι…». Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών. Παραμύθια της προφορικής λαϊκής παράδοσης για τον έρωτα, που μεταμορφώνει και μεταμορφώνεται, που δίνει της ζωής την πνοή και κάνει την πιο βαριά σιωπή να τραγουδήσει. Αφήγηση: Γεωργία Φρουτζιάλα. Μουσική: Ελένη Σδόγκου. Η παράσταση απευθύνεται σε εφηβικό κι ενήλικο κοινό.

⏺ Κωνσταντίνος Μπούρας, “25 Προσευχές αδύναμων όντων”

Παρουσιάστηκε το 33ο βιβλίο του Κωνσταντίνου Μπούρα από τις Εκδόσεις Αγγελάκη, “25 Προσευχές αδύναμων όντων (το καθένα προς το δικό του «θεό»)”.

Μίλησαν:
◾ Παναγιώτης Κάμπρας, ο δημοσιογράφος
◾ Νίκος Σιδέρης, ποιητής και ψυχαναλυτής
◾ Δημήτρης Τζουμάκας, καθηγητής – συγγραφέας

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί:
◾ Μάνος Χατζηγεωργίου
◾ Φιλιώ Τριανταφυλλίδου

Ακολούθησε συζήτηση. Την εκδήλωση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Μπούρας.

⏺ «H Τέλεια Εξαφάνιση», Dilemma live σε ποίηση Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ

Ο ΣΕΚΒ – Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου σε συνεργασία με το Athens Art Network – Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο διοργάνωσαν στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, εκδήλωση με τίτλο: «Η Τέλεια Εξαφάνιση».

Οι Dilemma, με αφορμή την κυκλοφορία του 6ου στούντιο άλμπουμ τους που βασίζεται στη σύγχρονη μελοποίηση 12 επιλεγμένων ποιημάτων της Ρουκ, παρουσίασαν ζωντανά μέρος του άλμπουμ «Η Τέλεια Εξαφάνιση».

H Πόπη Νταλαχάνη και ο Σωτήρης Τράγκας, που αποτελούν το μουσικό σχήμα Dilemma, παρουσίασαν μία νέα μουσική πρόταση με μία ιδιαίτερη προσέγγιση του ποιητικού λόγου της πολυβραβευμένης ποιήτριας.

Ο λόγος της, βαθιά συναισθηματικός και ταυτόχρονα αιχμηρός, συνδυασμένος με την ιδιαίτερη μουσική άποψη των Dilemma, συνεπήρε σε ένα μοναδικό ταξίδι ήχων και λέξεων, δημιουργώντας εικόνες και συναισθήματα από τις πιο σκοτεινές ενδοσκοπήσεις μέχρι τον πιο φωτεινό λυρισμό.

◾ Μουσική επιμέλεια: Dilemma
◾ Φωνή, κιθάρες, loops: Πόπη Νταλαχάνη
◾ Φωνή, σαξόφωνα, φυσαρμόνικες: Σωτήρης Τράγκας

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ποιητής και κριτικός, Κωνσταντίνος Μπούρας.

⏺ Σωτήρης Λέκκας, “Η μάχη του Μαντζικέρτ και οι συνέπειές της για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία”

Οι εκδόσεις Κάκτος παρουσίασαν το βιβλίο του Σωτήριου Λέκκα, “Η μάχη του Μαντζικέρτ και οι συνέπειές της για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία”.

(ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Μοιράζετε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άλμπουμ ή ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ φωτογραφίες απευθείας από εδώ διατηρώντας τη σύνδεση με την πηγή τους. Επίσης, η δυνατότητα επισήμανσης προσώπων είναι ενεργή. Βρείτε και επισημάνετε τον εαυτό σας ή πρόσωπα που γνωρίζετε. Και τα δύο, είναι ένας ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ τού βιβλίου αλλά και του Bookia)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο