Χριστουγεννιάτικη Κοινοβουλευτική ιστορία του… 1888

Όπως είναι γνωστό, οι εργασίες της Βουλής των Ελλήνων – όσον αφορά στο κοινοβουλευτικό μέρος – σταματούν για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Συνήθως, στις 22 ή 23 Δεκεμβρίου οι βουλευτές αποχαιρετούν τους συναδέλφους τους και δίνουν ραντεβού για τις 10 Ιανουαρίου, όπου ανοίγει και πάλι η Ολομέλεια. Είναι άλλωστε μια ευκαιρία για τους βουλευτές της Περιφέρειας να επιστρέψουν στον τόπο εκλογής τους και να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους με τους ψηφοφόρους τους. Παλαιότερα μάλιστα, η καταληκτική ημερομηνία για να «κλείσει» η Βουλή ήταν η τελευταία ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού του κράτους. Τελευταία, ο προϋπολογισμός ψηφίζεται στις αρχές του Δεκεμβρίου, συνεπώς η Βουλή «κλείνει» με απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων περίπου για δέκα ημέρες, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Όπως δηλαδή το 2014 που ήταν η πρώτη φορά κατά την Μεταπολίτευση που δεν έκλεισε η Βουλή για τις εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Και αυτό διότι εκκρεμούσαν οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Στις 17 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφοφορία για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η δεύτερη στις  22 Δεκεμβρίου και η τρίτη

στις 27 Δεκεμβρίου 2014.

Όμως, υπήρξε και άλλη μια χρονιά, όπου δεν ίσχυσε ο απαράβατος κανόνας να κλείνουν οι πύλες της Βουλής δυο ή τρεις ημέρες,  πριν την 25η Δεκεμβρίου.

Ήταν τα Χριστούγεννα του 1888, πρωθυπουργός ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος διένυε τη δεύτερη τετραετία του έχοντας ως στόχο την οικονομική αναδιοργάνωση της χώρας. Αύξησε τα έσοδα με βαριά φορολογικά μέτρα και συνήψε εσωτερικά και εξωτερικά δάνεια ψηφίζοντας 58 νομοσχέδια…! Το εγχείρημά του ως γνωστό οδήγησε τη χώρα σε πτώχευση το 1893…! Βέβαια, είχε και “καλή” αντιπολίτευση…! Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο οποίος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτύχει το έργο του Τρικούπη…

Ο Δηλιγιάννης έφερε βαρέως, για πολλά χρόνια, το γεγονός ότι κάποτε ξεγελάστηκε, οι βουλευτές του κουρασμένοι έφευγαν από τα έδρανα και ο Τρικούπης κατόρθωσε να περάσει 150 νομοσχέδια εντός τριάντα ημερών! Το τι σκαρφιζόταν λοιπόν έκτοτε ο Δηλιγιάννης για να καθυστερήσει τις εργασίες της Βουλής δεν το φαντάζεται ο ανθρώπινος νους. Μέχρι τα τζάμια της βουλής έσπασαν κάποιον χειμώνα, ώστε να αναβληθεί η συνεδρίαση λόγω κρύου! Εξάλλου, ο Δηλιγιάννης δεν έκρυβε τους σκοπούς του αφού δήλωνε στη Βουλή πως «το έθνος γνωρίζει τι θέλομεν. Θέλομεν να σας ανατρέψωμεν και να σας διαδεχθώμεν διότι φέρατε το κράτος εις την καταστροφήν»…

Βρισκόμαστε το 1888…

Πώς έφτασε η Βουλή να συνεδριάζει Χριστουγεννιάτικα; Σύμφωνα με την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα στον «Μικρό Ρωμηό»,  ο Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης είχε καταθέσει ένα πακέτο 58 νομοσχεδίων προς ψήφιση. Όπως ήταν γνωστό, ο κύριος αντίπαλός του, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης και οι βουλευτές του φρόντιζαν συστηματικά να παρακωλύουν τις εργασίες της Βουλής. Από την πλευρά του ο Τρικούπης ο οποίος εμφανιζόταν άτεγκτος στα ζητήματα των εργασιών της Βουλής και στις κωλυσιεργίες του Δηλιγιάννη, απαντούσε με εξαντλητικές συνεδριάσεις που κρατούσαν ολόκληρα μερόνυχτα. Οι βουλευτές του Δηλιγιάννη κουρασμένοι έφευγαν από τα έδρανα και ο Πρωθυπουργός Τρικούπης κατάφερνε να περνάει και τις διατάξεις των νομοσχεδίων που ήθελε. Συνολικά, μέσα σε τριάντα ημέρες κατόρθωσε να περάσει 150 νομοσχέδια!

Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνταν στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, το οποίο μόλις είχε ηλεκτροφωτιστεί. Οι συζητήσεις εξελίσσονταν συνήθως σε μονομαχίες των δύο πολιτικών αρχηγών. Εκείνο τον Δεκέμβριο η αντιπολίτευση είχε βάλει στο αντιπολιτευτικό της μικροσκόπιο τρία θέματα: τη χάρη που δόθηκε σε έναν γνωστό ληστή, τη σκανδαλώδη διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων χόρτου και σανού και παράνομους προβιβασμούς στον στρατό. Όπως είναι γνωστό, ο έντυπος τότε Τύπος παρακολουθούσε στενά τις συνεδριάσεις και ανάλογα με την πολιτική τους «γραμμή» περιέγραφαν τα γεγονότα. Η «Πρωία» προβάλλει τις θέσεις του Θ. Δηλιγιάννη και η «Νέα Εφημερίς» τις θέσεις του Χ. Τρικούπη.

Για την τοποθέτηση και τον προβιβασμό ενός αξιωματικού έγινε συζήτηση 4,5 ωρών, για να καταλήξει το θέμα σε αναβολή. Έτσι, έφθασε η προπαραμονή των Χριστουγέννων και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τα Χριστούγεννα. Όμως οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές είχαν αντίθετη άποψη και το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Η πρόταση της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε με ψήφους 70 κατά 24.

Τρεις ώρες!

Την παραμονή των Χριστουγέννων η Βουλή συνεδριάζει κανονικότατα. Την ώρα που οι φούρνοι ψήνουν τα ροδισμένα χριστόψωμα, οι βουλευτές συνεχίζουν τις ατέλειωτες τοποθετήσεις τους. Ώσπου Οι βουλευτές του Δηλιγιάννη «απέκαμαν κ’ εσταμάτησαν». Η Βουλή με απαρτία κυβερνητικών βουλευτών συνεδρίασε την ημέρα της παραμονής των Χριστουγέννων 1888 και «εισήλθεν επί τέλους εις την ημερησίαν διάταξιν»!

Τη μεγαλύτερη εντύπωση στη συνεδρίαση προκάλεσε ένας από τους σοβαρούς κοινοβουλευτικούς άνδρες. Ο δημοσιογράφος και πολιτικός Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, ο οποίος αντί να αναφερθεί στο σκάνδαλο του χόρτου, αρχίζει να μιλά ατελείωτα για τη γέννηση του Χριστού και να περιγράφει με ωραία λόγια τους ποιμένες, το αστέρι των μάγων, κ.λπ.. Κατέληξε δε λέγοντας: «Την εσπέραν ταύτην εγεννήθη ο Χριστός και ημείς εδώ συνεδριάζομεν και θέλει η Κυβέρνησις να εισέλθωμεν εις την ημερησίαν διάταξιν, όπως ψηφίση εντός ολίγων

ωρών 58 νομοσχέδια. Δεν θα το κατορθώση…»!

Πόσες ώρες θα κρατήσει η ομιλία σου; τον ερωτά ο Δραγούμης

Τρεις τουλάχιστον, απαντά ο Παπαμιχαλόπουλος.

Τότε να διακοπεί η συνεδρίαση, συνεχίζει ο Δραγούμης.

Τελικά στις 8 το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, παραμονής των Χριστουγέννων λύθηκε η συνεδρίαση…!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο